Elma
Welkom op deze webpagina, geheel en al gewijd aan onze geliefde schoolkrant, de Elma!

De naam Elma is afkomstig van het Griekse woord Eleutheron Bhma (spreek uit: eeluiteron bèmaa), wat 'vrije tribune' betekent, iedereen mag dus in de schoolkrant schrijven.

De Elma is opgericht in de 2e Wereld Oorlog, 1944. Toen was de Elma nog een muurkrant, die werd opgehangen in de school. Sindsdien is er wel heel wat veranderd, de Elma is nu een boekje, dat minstens vijf keer per jaar aan iedereen wordt uitgedeeld en verder nog ter gelegenheid van een aantal speciale gebeurtenissen, zoals het Open Huis en de eerste week voor de brugklas op onze school, uitkomt.

De Elma heeft een aantal vaste redactieleden, die voor elke editie wat schrijven. Om alles goed te laten verlopen is er ook een hoofdredactie nodig, bestaande uit drie bovenbouwers. Zij vervullen de functies van hoofdredacteur, penningmeester en lay-out'er. Deze taken worden elke 2 jaar overgegeven aan een nieuwe hoofdredactie. De schoolkrant is geheel in handen van leerlingen, zoals u ziet. Zo hebben de leerlingen een grote verantwoordelijkheid en leren zij hier ontzettend veel van. Ik persoonlijk kan als hoofdredactrice bevestigen dat ik, hoewel ik er veel tijd in stop, er ook ontzettend veel aan heb in de vorm van ervaring.

De Elma bestaat uit een aantal vaste rubrieken, die ik hieronder nader zal toelichten en biedt verder plaats aan de inzendingen van Celeasten zoals gedichten, verhalen en alle andere stukjes die men maar kan bedenken.

Zo is er Octopus, Octopus is een (hoe kan het ook anders) octopus. Deze achtarmige criticus woonde, volgens de verhalen, in de kelder van het oude gebouw, waar hij zich nu schuilhoudt is onbekend, maar hij is altijd in de buurt om je te betrappen op misdragingen en pas op, zijn schrijfveer is scherp en zijn tentakels reiken ver.

Pegasus vertegenwoordigt de cultuur, in zijn rubriek zijn wel eens stukken van leraren te vinden, maar ook leerlingen schrijven hierin. Pegasus is tevens de mascotte van onze geliefde schoolkrant en je ziet hem dus op de voorkant prijken van het krantje..

Verder richt de rector regelmatig zijn woord aan ons via de Rector Loquitur in de Elma. Dan hebben we nog onze populaire Loogjes, grappige uitspraken, vreemde uitspattingen en versprekingen van leraren. Deze worden door leerlingen genoteerd en in de postbus gedeponeerd. In de Interrogatio's worden nieuwe docenten en schoolmedewerkers geïnterviewd. Als iemand nog iets korts kwijt wil, mensen feliciteren of gewoon graag gehoord (gelezen) wil worden, dan kan die zijn berichtje kwijt in de rubriek Personal Messages. De laatste vaste rubriek is dan de Murmuratur, een 'wist je dat' rubriek op Gymnasiaal niveau. Zoals u ziet, probeert de Elma een zo gevarieerd mogelijk blad uit te brengen en wij hopen dan ook hierin te blijven slagen.

Mocht u meer informatie willen, dan bent u altijd welkom te mailen naar elma@celeanum.nl of komt u eens langs op bijvoorbeeld het Open Huis van het Gymnsium Celeanum.

Namens de redactie,
Famke Koolhof, hoofdredactrice